Onderhoud rieten dak


Kwaliteit van het riet


Rietdekkersbedrijf Zwols werkt alleen met riet van de beste kwaliteit uit binnen- en buitenland. Al het riet selecteren we bij onze leverancier (de riethandel).

De meeste consumenten vragen om fijn riet, omdat fijn riet over het algemeen de mooiste resultaten na het dekken geeft. Echter is het beste riet niet altijd het fijnste riet. Een écht gezond en duurzaam dak creëer je namelijk met wat grover riet. Riet met een diameter van 5 tot 8 mm ‘ademt’ meer en slaat minder snel dicht. Dit kan eventueel tot een relevant langere levensduur leiden.

Daarnaast is het voor het behoud van de kwaliteit van een rieten dak belangrijk om preventief onderhoud te laten verrichten. Uiteraard zijn we hierin gespecialiseerd bij Rietdekkersbedrijf Zwols. Wilt u meer weten over onze werkwijze of het riet waar we mee werken? Neem dan gerust contact met ons op.


Dakconstructies


Rietdekkersbedrijf Zwols beschikt over de benodigde vakdiploma’s voor het verrichten van alle bouwkundige werkzaamheden. Hierdoor heeft u maar één aanspreekpunt en één partij om mee te overleggen, waardoor we een strakke planning en een goed georganiseerde werkwijze kunnen garanderen.

Er bestaan verschillende soorten dakconstructies. Bij de traditionele (open) dakconstructie wordt het riet met verzinkt dik draad en rvs-binddraad aan de rietlatten bevestigd. Deze constructie geeft veel ventilatie, maar weinig isolatie.

Daarnaast is er de gesloten dakconstructie, ook wel het schroefdak genoemd. Dit principe, waarbij het riet op een gesloten onderconstructie wordt bevestigd, bestaat sinds 1971. Het schroefdak wordt gemaakt van 18mm plaatmateriaal van bijvoorbeeld multiplex, OSB-plaat, spaanplaat V313 verlijmd (het groene spaanplaat), underlayment en meer.

Sinds 1997 wordt het riet ook toegepast op isolatiepanelen. Doordat zich tussen de platen en het riet geen lucht bevindt heeft deze constructie een brandvertragende werking. Voor de opstalverzekeringen gelden hierbij (vaak) lagere tarieven.

Wilt u meer weten over de juiste dakconstructie voor uw huis? Neem dan gerust contact met ons op.


Onderhoud


Goed onderhoud is essentieel voor de levensduur van uw rieten dak. Is een rieten dak vervuild met dennennaalden, bladeren en/of algen, dan heeft deze een langere droogtijd nodig en zal deze dus korter meegaan dan een schoon dak. Goed en tijdig onderhoud zal de levensduur van uw dak veel meer verlengen dan de investering in kosten doet vermoeden. Een geringe investering in preventief onderhoud betaalt zich terug in de vorm van een relevante levensduurverlenging van uw rieten dak.


Preventief onderhoud


Naast regulier onderhoud is ook preventief onderhoud van groot belang voor de conditie van een rieten dak. Preventief onderhoud betekent het bijhouden van het dak om te zorgen dat renovatie zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Als er storm- of vogelschade optreedt dan zijn hier door preventief onderhoud zelden grote bedragen mee gemoeid. De laatste jaren hoort ook de bestrijding van algen en in mindere mate mossen bij het preventieve onderhoud.

Rietdekkersbedrijf Zwols beschikt over de juiste middelen om preventief onderhoud uit te voeren, zodat u lang kunt genieten van een mooi en schoon rieten dak. Wilt u meer weten? We maken graag een afspraak met u voor het geven van een goed en vakkundig onderhoudsadvies. Neem gerust contact op!